Tips brandveiligheid woningen en woongebouwen

Tips brandveiligheid woningen en woongebouwen

Tips woongebouw:

1. Houdt de gezamenlijke vluchtroute vrij en plaats hier geen losse obstakels zoals fietsen, wandelwagens, scootmobielen, kastjes of stoelen. Deze kunnen bij paniek de vluchtweg gemakkelijk blokkeren.
2. Zorg ervoor dat er in het trappenhuis, portiek of hal geen vuurlast wordt geplaatst en hou ook deze vrij van losse obstakels.
3. Houdt brand/rookwerende deuren in gangen en trappenhuizen vrij van obstakels, deze zijn altijd voorzien van een deurdranger en moeten na gebruik altijd weer dicht vallen. Deze deuren mogen noot in geopende toestand worden gehouden door haakjes, keggen of wiggen. (Tip leg dergelijke zaken vast in een regelement voor de bewoners van de vereniging van eigenaren (VVE) of vereniging van huurders (VVH)
4. Houdt brand/rookscheidingen altijd heel, als hierin toch gaten moeten worden gemaakt of wijzigingen in worden aangebracht moeten deze altijd weer brandwerend worden afgedicht.
5. Zorg voor een goed zichtbaar huisnummer.
6. Zorg ervoor dat de plaats van de Hoofdgasafsluiter zichtbaar en goed bereikbaar is.

Tips in de woning/appartement:

1. Zorg voor een kwalitatief goede en werkende rookmelder(s) in de vluchtroute (gang) van de woning of het appartement. Deze zijn in diverse uitvoeringen (al dan niet (draadloos) koppelbaar bij de bouwmarkten of speciaalzaken te koop.

2. Zorg voor een vaste plaats voor de voordeursleutel, de sleutel in slot laten zitten kan een optie zijn maar in veel gevallen kan er dan van buitenaf geen sleutel meer in. Hierdoor kunnen buren of familie waar misschien afspraken mee zijn gemaakt ook niet naar binnen. Dit geld overigens ook voor extra sloten of knippen aan de binnenzijde van deze deur (denk hier over na).
3. Houdt de meterkast vrij van brandbare materialen.
4. Laat de CV ketel periodiek / jaarlijks onderhouden, plaats geen brandbare materialen in de directe nabijheid van de CV ketel, en plaats eventueel een CO melder in de buurt van de ketel.
5. Controleer of de gasslang naar het fornuis geen scheurtjes vertoond
6. Wanneer niet meer kan worden gevlucht via de centrale vluchtroute van het gebouw, ga dan naar het balkon of naar een kamer met raam aan de wegzijde.

Algemene brandveiligheid tips
Woning/appartement

1. Laad elektrische apparatuur alleen op met de originele oplader en oplaadkabels, en lees goed de gebruiksaanwijzing van de fabrikant.
2. Verwijder de oplader(s) uit het stopcontact als de accu’s van de apparatuur vol zijn.
3. Maak na iedere droogbeurt van de wasdroger het stof/pluizen filter schoon.
4. Zorg ervoor dat er geen losse snoeren of kleedjes liggen waarover kan worden gestruikeld.
5. Breng verlichting voorzien van accu of batterijen aan met beweging sensor bij het bed en langs de vluchtroute gang, trap, overloop.
6. Houdt deuren in de woning zo veel mogelijk gesloten, dit voorkomt rook en brandverspreiding.
Woongebouw
7. Plaats geen Scootmobiel of elektrische fiets in de gezamenlijke vluchtroute van het gebouw.
8. Realiseer indien mogelijk een aparte ruimte om elektrische fietsen en scootmobielen te plaatsen en op te laden (apart brandcompartiment). Of kijk voor andere oplossing eens op https://www.scover.eu/
9. Maak als bewoners onderling afspraken, welke zelfredzame bewoner(s) helpen andere minder goed zelfredzame bewoners in geval van brand. En als iemand moet helpen zorg dat deze persoon dan een sleutel van de woning heeft en kan helpen.
10. Bij brand in een woning / appartement hoeft niet meteen het hele gebouw te worden ontruimd. Een woning is een brandcompartiment, deze is zo gemaakt dat een brand niet gemakkelijk naar een andere woning kan overslaan. Als er toch meerdere woningen ontruimd moeten worden gebeurd dit meestal in opdracht van de brandweer. In dat geval gaat het dan meestal om de woningen direct naast, boven en onder het brandende compartiment. Verder gelegen woningen zijn langer veilig.